תקציר פסיקה תע 660/09 ע.ב נ' י.ח (בימ"ש לענייני משפחה בבאר שבע)
עובדות המקרה
דובר באדם שנפטר ולו שלושה ילדים מנישואים ראשונים וילד קטין מנישואים שניים. ברשות המנוח היו שתי פוליסת ביטוח חיים בחברות ביטוח שונות כאשר המוטבים הרשומים בשתי הפוליסות היו שלושת ילדיו של המנוח מנישואיו הראשונים. הגדרת המוטבים בפוליסות אלו ניתנה טרם נישואיו השניים וטרם הולדת בנו הרביעי. בעוד בפוליסות הביטוח הוגדרו המוטבים ילדיו מהנישואים הראשונים הרי שבצוואתו, ביקש המנוח במפורש לחלק את הכספים המגיעים לו מאותן חברות ביטוח, בחלקים שווים בין ארבעת ילדיו ורעייתו, קרי בחמישה חלקים שווים ביניהם.
הגדרת המוטבים בפוליסות השונה מהוראת הצוואה, היא שהולידה את המחלוקת מי הם הזכאים לכספי הביטוח – ילדיו מנישואים קודמים או כול ילדיו ורעייתו כהוראת הצוואה.
מחלוקת זו בין היורשים היא שעוררה את השאלה המשפטית
האם הודעה בדבר תוכן צוואתו של אדם, אשר הוגשה לחברת הביטוח לאחר מותו, די בה כדי לשנות את זהות המוטבים בפוליסת ביטוח החיים, או האם נדרשת הודעה מיוחדת עוד בחיי המבוטח ?
הקו המנחה שנקבע
כאשר אדם מצווה במפורש את שיעשה בעיזבונו במסגרת צוואה תקפה (שניתן לגביה צו קיום צוואה), תהיינה הוראות הצוואה מחייבות אף אם לא הובאו לידיעת חברת הביטוח עוד בחייו של המצווה. דהיינו, הודעת המנוח באמצעות צוואתו, תקפה אף אם נמסרה לחברת הביטוח לאחר פטירתו ויש מכוחה לשנות את רשימת המוטבים בפוליסות ביטוחי החיים של המנוח.
תמצית נימוקי ההחלטה
הדרישה הטכנית למתן הודעה לחברת הביטוח על שינוי מוטבים לא עדיפה על רצון המצווה. חוק הירושה תשכ"ה – 1965 אמנם קובע בסעיף 147 כי כספי קופות גמל וביטוח אינם מהווים חלק מהעיזבון, אך הוראות סעיף 36 (ב) לחוק החוזים (חלק כללי) תשל"ג – 1973 הן החריג לכלל זה שנועד להגן על האינטרס שיש לאדם בהקניית רכושו לאחר מותו. לרקע מגמה זו מסתברת העדפת אינטרס הנושה על פני אינטרס החייב שלא להיות חשוף לתביעות מוטבים, ועל פני אינטרס ההסתמכות של המוטבים הראשונים.
לסיכום
הוראות צוואה מפורשות באשר לזהות יורשים של תגמולי פוליסת ביטוח חיים יכול שיגברו על הגדרת המוטבים הרשומים בפוליסה.
למשרדנו התמחות ייחודית ורבת שנים בניהול תביעות נגד חברות ביטוח.