רקע כללי:
מה המשותף לשאירים, יורשים, עמית, מוטב וקרוב שנפטר ? התשובה היא כסף ! מושגים משפטיים אלו עשויים, ברבות הימים, להותיר אחריהם שובל של כסף שלא בהכרח יגיע למצווה לפני מותו. כיצד מתכננים ומקבלים כספים ? משרד עורכי דין תבור ושות' מחיפה העוסק בתחום הביטוח שנים רבות מסביר.
הבנת המושגים:
ראשית וחשוב מכל, על מנת לדעת כיצד ראוי וצריך לתכנן הורשה של כספים לאחר מות יקירנו, כדאי להבין היטב את המושגים המשפטיים וההבדלים ביניהם, והנה הם לפניכם:
מיהו עמית – על פי חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), תשס"ה-2005 עמית הנו כמי שמפקיד בקופת הגמל, והוא יכול להיות חוסך עצמאי, המצטרף אל קופת הגמל בלי קשר לעבודתו, או עמית שכיר שתשלומיו לקופת הגמל מבוצעים בידי מעסיקו.
מי הם שאירים – לפי סעיף 5 לחוק פיצויי פיטורים תשכ"ג 1963, שאירים הנם בן או בת הזוג (לרבות ידוע בציבור) של העובד שנפטר שגרו עמו לפני הפטירה, וכן ילדיו של העובד שהיו תלויים בו. אם העובד נפטר כשאין לו ילדים או בן זוג, אזי שאריו, על פי החוק, יהיו הילדים וההורים שעיקר פרנסתם נתמכה מכספיו וכן אחים/אחיות שגרו עם הנפטר לפחות שנה לפני מותו וגם נתמכו מכספו.
באשר לאופן חלוקת הכספים בין השאירים יכריע בית הדין לענייני עבודה וזאת יעשה תוך שהוא מתחשב במצב הכלכלי של אותו שאיר ובמידת תלותו בנפטר. חשוב להדגיש, כי כל הכספים המגיעים מפיצויי הפיטורים גוברים על צוואתו של הנפטר במידה וזה ציווה בצוואתו להוריש אותם לאדם אחר אשר אינו נכלל בהגדרת שאירים.
שאירים על פי קרן הפנסיה – בנוסף להגדרת השאירים כמפורט בחוק פיצוי פיטורים הרי שבמרבית התקנונים של קרנות הפנסיה ישנה הגדרה אחרת והיא – אלמנה/אלמן שהייתה נשואה לעמית וגרה עמו בסמוך ובעת פטירתו או ידועה בציבור שהוכרה ע"י בית משפט וגרה עם העמית לפחות שנה רצופה בתכוף למועד פטירתו ובעת הפטירה, יתום – בן של עמית שנפטר, שטרם מלאו לו 21 שנים, לרבות ילד חורג שקיומו היה על המנוח ערב פטירתו ולרבות ילד מאומץ והורה נתמך – הורה של עמית שנפטר אשר היה תלוי בעמית לפרנסתו, במועד הפטירה היה סמוך על שולחנו של העמית, הוא אינו מסוגל לכלכל עצמו מעבודה והוא מקבל הבטחת הכנסה לפי חוק הבטחת הכנסה, התשמ"א 1980.
מי הם יורשים – לפי חוק הירושה תשכ"ה 1965 , היורשים הם יורשים על פי דין או זוכים על פי צוואה, כאשר יורשים לפי דין הם בן/בת הזוג (כולל ידועים בציבור) של המוריש במועד פטירתו, וקרובי המוריש – ילדיו וצאצאיהם, הוריו וצאצאיהם, הורי הוריו וצאצאיהם ואילו היורשים על פי צוואה הם אלו שנקבעו על ידי המנוח במסגרת צוואתו כיורשי עיזבונו.
מי הם המוטבים – מוטב הוא למעשה אותו גוף או אדם, שנקבעו על ידי העמית, כזכאים לקבל את תגמולי הביטוח במקרה ביטוחי על ידי בפוליסה. קביעת המוטבים בפוליסה על ידי העמית היא צעד חשוב וחיוני כאשר רצוי ומומלץ להגדיר כבר עם תחילת הפוליסה מי הם המוטבים ובאיזה יחס יחולקו ביניהם הכספים "ביום פקודה", ואולם רצוי לזכור, כי ניתן לקבוע את זהות המוטב בעת הצטרפות לתכנית הביטוח ובכל מועד מאוחר יותר בהודעה כתובה לחברת הביטוח כאשר מומלץ בחום לבדוק ולערוך, בהתאם לנסיבות החיים, שינויים ברשימת המוטבים.
לאחר שהבנו את המושגים להלן אפשרויות מימוש הכספים:
ראש וראשון חשוב להבין, כי חסכון פנסיוני מורכב משני רבדים : הראשון כספי פיצויים – הכוונה לחיסכון שהופרש עבור פיצויי פיטורים והשני כספי תגמולים – שהוא בבחינת "הכסף הגדול" לחיים אחרי הפרישה.
כאשר אנו עוסקים בכספי שאירים מקרן הפנסיה הרי שאלו יושלמו על ידי "הקרן" בדרך של קצבה חודשית לשאירים כפי שהוגדרו בתקנון קרן הפנסיה ואולם, אם אין שאירים הזכאים, ישולמו כל הפיצויים (כפיצוי חד פעמי) לשאירים לפי חוק הפיצויים כמפורט לעיל ואילו כספי התגמולים ישולמו למוטבים שקבע המנוח. אם לא קבע המנוח מוטבים אזי יחולקו הכספים ליורשיו (על פי צוואה או לפי הדין). לא לטעות !זכות השאירים לכספי תגמולים לא גוברת על זכותם של המצווים בצוואה, שכן כזכור, לא מדובר על כספי פיטורים אלא על כספי תגמולים.
כמו החיסכון הפנסיוני כך גם קופות הגמל והביטוח מנהלים , מחולקים לשני רבדים: הראשון לכספי פיצויים אשר ישולמו לשאירים בהתאם לסעיף לחוק פיצוי פיטורים ואם אין שאירים הם יחלוקו למוטבים שקבע העמית לפני מותו. אם אין מוטבים, הכספים יחולקו ליורשיו (צוואה או לפי דין). ואילו הרובד השני (כספי התגמולים בקופת גמל וביטוח מנהלים) – ישולמו למוטבים שקבע העמית לפני מותו ובאין מוטבים, ישולמו ליורשים (צוואה או על פי דין).
הכספים מקרן ההשתלמות (כאן אין חסכון/כספים עבור פיצויי פיטורים אלא רק כספי תגמולים) כאשר כספים אלו ישולמו למוטבים שקבע העמית לפני מותו ובאין מוטבים, ישולמו ליורשים (צוואה או על פי דין). לסיכום: על מנת למנוע אי הבנה וסכסוכים בעתיד חשוב להכיר את המושגים ולעשות תכנון מוקדם לאופן חלוקת הכספים בין מי שאנו מעוניינים שיקבל את הכספים שנחסכו בעמל רב במהלך שנות עבודתנו.
אם חלילה יקירכם נפטר תוכלו לפנות למשרדנו לקבל ייעוץ משפטי לצורך בחינת זכאותכם המשפטית לקבלת הכספים וסיוע בקבלתם במהרה ובמלואם.
מאמר זה נכתב במטרה לסייע בהבנת מושגי היסוד בביטוח ואין במידע המוצג במאמר זה כל המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. המידע במאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי, ביטוחי, כלכלי או כל ייעוץ מסוג אחר. כל המסתמך על המידע במאמר זה בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.