בימינו, קיימות שתי דרכים לרכוש כיסוי ביטוחי, הדרך החדשה יחסית, פרי יצרם של חברות הביטוח, הקוראת למבוטח לרכוש ביטוח ישירות ללא מתווך באמצע, והדרך המוכרת משכבר הימים, בה לקוח מעוניין פונה לסוכן ביטוח ובתיווכו רוכש כיסוי ביטוחי מחברת הביטוח.
במאמר זה נביא על קצה המזלג מהי הגדרת סוכן הביטוח ומה תפקידו כפי שהוגדר במהלך העסקים הרגיל ועל ידי פסיקת בית המשפט.
מיהו סוכן ביטוח
סוכן הביטוח הנו מי שהוסמך על ידי משרד האוצר כסוכן ביטוח אלמנטרי או כסוכן ביטוח חיים לאחר שעמד בדרישות המפקח על הביטוח וקיבל רישיון סוכן ביטוח מורשה ויודגש, ללא רשיון כאמור אסור לו למכור ביטוח.
תפקידו
התפקיד שממלא סוכן הביטוח כמתווך בין המבוטח לבין חברת הביטוח הינו חשוב עד מאד כאשר למעשיו כמו גם למחדליו יכול שיהיו השלכות גורליות הן על חובותיה של חברת הביטוח והן על חובותיו וזכויותיו של המבוטח בעת צרה.
תפקידו של סוכן הביטוח מתחיל איפה, בהתעניינות הלקוח בפוליסה כזו או אחרת – כבר בשלב זה ועוד בטרם נוצר קשר עסקי בינו לבין המבוטח חובה על סוכן הביטוח להציג בפני המבוטח הפוטנציאלי, בהתאם לצרכיו ודרישותיו של הנ"ל, את מגוון הפוליסות הקיימות בחברות הביטוח השונות בשוק הישראלי, תוך העמדת שיקולי הלקוח בראש והתעלמות מוחלטת משיקוליו האישיים, כגון עמלתו העתידית והרצון לרצות חברת ביטוח כזו או אחרת.
לאחר שהוצגו מגוון הפוליסות כאמור והובהרו ההבדלים ביניהם, ככול שיש, במידה ומעוניין הלקוח לרכוש את הפוליסה או אז על סוכן הביטוח להציע ללקוח את הפוליסה במחיר ובתנאים הטובים ביותר. כאן גם המקום להדגיש כי רכישת פוליסה זולה אינה בהכרח הדבר הנכון לעשות באשר "אין מתנות חינם" ובאשר לא אחת קיימים הבדלים מהותיים בין פוליסה לפוליסה גם אם כותרתה ומהותה הבסיסית הנו זהה.
בעניין זה נקדים ונפנה את תשומת לבכם, כי למרבית סוכני הביטוח יש חברת ביטוח "מועדפת" כאשר העדפה זו, נובעת לא אחת
מגובה העמלה והתנאים המיוחדים הניתנים על ידי החברה לסוכן ולא מטעמי טיב חברת הביטוח (במקרה של תביעה) טיב הכיסוי הביטוחי הניתן בפוליסה, עלותה של הפוליסה וכיוצ"ב.
לאחר בחירת הפוליסה המתאימה והחברה המבטחת, חובה על סוכן הביטוח למלא יחד עם המבוטח את הצעת הביטוח ואת השאלון, ככול שנדרש, בצורה מלאה ודקדקנית תוך הקפדה על מתן תשובות מלאות וכנות כאשר על הסוכן להסביר ללקוח היטב את תנאי הפוליסה, עיקרי הכיסוי הביטוחי ואת חריגיה וסייגיה של הפוליסה.
את הכסף המשולם לסוכן הביטוח על ידי הלקוח חובה עליו, כמובן, להעביר לידי חברת הביטוח לצורך תשלום הפוליסה הספציפית עבורה שולם. על מנת להבטיח העברת הכסף נמליץ לשלם לסוכן הביטוח בשיקים לפקודת חברת הביטוח בלבד ובכול מקרה לקבל קבלה, במעמד התשלום, המציינת מפורשות עבור מה שולם הכסף.
עם קבלת הפוליסה לידיו חובה על סוכן הביטוח לעיין בפוליסה ולבחון האם הכיסוי והתנאים שסוכמו הם אלו שניתנו על ידי חברת הביטוח ורק לאחר מכן להעביר הפוליסה לידי הלקוח. ויובהר, חברות הביטוח לעיתים בשוגג ולעיתים "בכוונה" טועות ואינן מפיקות את הפוליסה עליה סוכם עם הסוכן ו/או מוסיפות תנאים והחרגות כאלו ואחרות.
גם לאחר גביית הפרמיה והעברת הפוליסה למבוטח על סוכן הביטוח לעמוד לרשות המבוטח תוך שהוא ממשיך לסייע ולתת למבוטח שרות מקצועי, תוך הקפדה על ייעוץ והכוונה המתאימים לצרכיו של הלקוח.
לסיכום
יוצא איפה, כי יום יום, מבוטחים רבים מוצאים עצמם פונים לסוכן הביטוח על מנת לרכוש כיסוי ביטוחי החל מפוליסת רכב מקיף וכלה בביטוח חיים, אובדן כושר עבודה וכיוצ"ב, אך בתהליך זה של רכישת הפוליסה נופלים לא אחת פגמים וטעויות רבות עד כדי רשלנות, במסגרתן סוכן הביטוח ו/או מי מטעמו אינו מבצע את תפקידו כראוי, כפי שנדרש ממנו וכפי שהוא מחויב על פי חוק וכפי שהוגדרו בפסיקת בית המשפט ועל ידי המפקח על הביטוח.
על מנת להצליח בתביעה נגד סוכן ביטוח שהתרשל ו/או מעל באמון ו/או סרח טוב יעשה המבוטח אם יתייעץ וייעזר בעורך דין המתמחה בתביעות ביטוח, המכיר את הנהלים הפנימיים והוראות החיתום של חברות הביטוח ובעל ניסיון בתביעות נגד סוכני ביטוח, זאת עוד בטרם משלוח דרישתו הראשונה לסוכן הביטוח.
האמור במאמר זה הנו כללי ואינו בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף בשום דרך ו/או צורה. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד !