מי שחווה פריצה לביתו מתאר את הרגע בו חזו עיניו לראשונה במראה לאחר הפריצה כרגע קשה וטרגי בו חוללה פרטיותו.
אז איך מתמודדים? נגד מי ניתן להגיש תביעה? אילו סוגי פוליסות ביטוח מספקות כיסוי ביטוחי מפני פריצה? האם קיים כיסוי ביטוחי אבסולוטי מפני פריצה? האם ביטוח המכסה פריצה כולל גם רכוש שנגנב מתכולת הדירה שהייתה מחוץ לביתו של המבוטח או רכוש בעל ערך רגשי ? מה נטל ההוכחה שהוטל על מבוטח התובע תגמולי ביטוח להוכיח ומה נטל ההוכחה המוטל על חברות הביטוח ? מהן הטענות הנפוצות בהן משתמשות חברות הביטוח על מנת לדחות תביעות לתשלום תגמולי ביטוח של מבוטחים? ומה נהוג באשר להשתתפות עצמית של מבוטח ?
פוליסת ביטוח דירה
פוליסת ביטוח דירה היא פוליסה המבטחת את הרכוש הקבוע בדירה, את המבנה ואת המיטלטלין שבבעלות ובחזקת המבוטח והנמצאים פיזית בדירה. הלכה למעשה הפוליסה הנה הסכם בין המבוטח לחברת הביטוח, לפיו בתמורה לפרמיה שישלם, יובטח לו כיסוי ביטוחי מפני תוצאות של גניבה/פריצה/הצפה/שריפה וכדומה והכול בהתאם לכיסוי אותו ביקש לרכוש ולתנאי הפוליסה.
במסגרת פוליסת ביטוח דירה ניתן לכלול ביטוח למבנה הדירה וכן כיסוי חבות מעבידים וביטוח לתכולה למשל בגין נזקי שריפה, הצפה, פריצה וגניבה לחפצים שנמצאים בדירה והינם בבעלותם ובאחריותם של המבוטח ובני משפחתו כגון רהיטים, בגדים, מכשירי חשמל, כלים, ספרים, ופריטים סטנדרטיים נוספים.
הגשת תביעה לאחר פריצה
תביעה לאחר פריצה יש להגיש לאחר שבוחנים כול מקרה לגופו כאשר אם נרכשה וקיימת פוליסת ביטוח פרטית מומלץ ורצוי לדרוש הפיצוי מחברת הביטוח המבטחת. במידה ולא נרכשה פוליסת ביטוח ניתן במקרים מסוימים לתבוע את שומר הבניין/חברת השמירה ככול שמוצב כזה בכניסה לבית, וככול שבבית הותקנה אזעקה שלא תפקדה כראוי – ניתן לעיתים לתבוע את החברה שייעצה והתקינה את האזעקה.
חשוב לזכור תביעת ביטוח נגד חברת ביטוח בגין נזקי פריצה יש להגיש לא יאוחר משלוש שנים ממועד קרות ארוע הביטוח, קרי הפריצה.
גורל רכוש שנגנב מחוץ לביתו של המבוטח או רכוש בעל ערך רגשי ?
באופן עקרוני ביטוח דירה מבטח את רכוש הדירה שבבעלות ובחזקת בעל הפוליסה והנמצא פיזית בדירה ואולם במסגרת פוליסת ביטוח דירה ניתן לרכוש ביטוח "כול הסיכונים" אשר יכסה מיטלטלין ספציפיים בפני גניבה ואובדן גם כאשר הם מחוץ לדירה כגון: תכשיטים, שעונים, מחשבים ניידים וכדומה.
נטל ההוכחה שהוטל על מבוטח התובע תגמולי ביטוח
מבוטח, התובע תגמולי ביטוח, צריך להוכיח שבמועד הרלבנטי הוא היה מבוטח בפוליסה רלבנטית, כי מקרה הביטוח כמוגדר בפוליסת הביטוח שברשותו התרחש ומה גובה הנזק אותו הוא תובע.
נזק בתביעת פריצה לדירה
ביטוח תכולה – כאשר נגרם נזק לתכולה או שפריטי תכולה נגנבים, פוליסת ביטוח דירה קובעת כי חברת הביטוח תחזיר את המבוטח למצבו ערב הנזק ומשכך קיימות בפוליסה מספר אופציות לפיצוי:
ערכי כינון – רכישת ישן מול חדש. במידה וירכוש המבוטח בפועל את הציוד שנגנב ו/או אבד ויציג בפני חברת הביטוח חשבונית רכישה תפצה אותו חברת הביטוח בסכום הרכישה.
ערכי שיפוי – פיצוי המבוטח בהתאם לשיעור הנזק האמיתי שנגרם לו על פי שווי השוק של המוצר נכון למועד הפריצה או האובדן.
הינו בעוד על פי ערכי כינון יקבל המבוטח את המחיר המלא של המוצר החלופי ושווה הערך שרכש הרי שבערכי שיפוי יקבל המבוטח פיצוי של המוצר בשוויו ליום הארוע, פיצוי אשר נמוך בדרך כלל בצורה משמעותית.
נטל ההוכחה המוטל על חברות הביטוח
ככול שדוחה חברת הביטוח את תביעת המבוטח לקבלת פיצוי בגין פריצה מוטל על כתפי חברת הביטוח הנטל להוכיח כי אחד הסייגים ו/או החריגים בפוליסה מתקיים, ומשכך היא פטורה מחבותה, קרי ככול שחברת הביטוח דוחה את תביעת המבוטח עליה לפרט ולהוכיח כי המבוטח לא עמד בתנאי הפוליסה ו/או שבמקרה דנן חל חריג מחריגי הפוליסה.
טענות נפוצות של חברות הביטוח
המבוטח לא עמד בתנאי המיגון כנדרש בפוליסה.
הפוליסה אינה מעניקה כיסוי ביטוחי עבור רכוש מסוים שנדרש לגביו פיצוי.
שיעור הנזק הנטען מופרך ומוגזם.
המבוטח גרם במכוון למקרה הביטוח.
השתתפות עצמית של מבוטח
יש לזכור כי מרבית הפוליסות מכילות סעיף השתתפות עצמית הקובע את התנאים וגובה ההשתתפות העצמית בה יישא מבוטח ביום דרישה.
לסיכום
לאור מספר מקרי הפריצות לבתים, הגדל באופן תמידי, מומלץ לכל מי שברשותו רכוש בעל ערך לרכוש כיסוי ביטוחי מתאים. ואולם, כאשר בוחרים פוליסת ביטוח המכסה פריצה, יש לבחון היטב את תנאי הפוליסה, גבולות הכיסוי הביטוחי, גובה ההשתתפות העצמית ואמצעי המיגון הנדרשים ועלות החזקתם.
והכי חשוב לזכור – התמודדות נכונה עם תביעה נגד חברת הביטוח לאחר פריצה היא להיעזר בראש ובראשונה בעו"ד המתמחה בתחום תביעות הביטוח אשר ינחה אילו צעדים לנקוט ויתמודד עם עורכי הדין, המומחים והחוקרים, שיפעלו מטעם חברת הביטוח על מנת לחמוק מתשלום.
הפנייה לכתבה בגלובס: "מהם המוצרים שהגנבים הכי אוהבים – ואיך ניתן להימנע מגניבה?"
האמור במאמר זה הנו כללי ואינו בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף בשום דרך ו/או צורה. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד !